Blijf op de hoogte

« Terug

Compensatieregeling zelfstandigen voor gemiste zwangerschapsuitkering

20 nov

Vrouwelijke zelfstandigen die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen, kunnen alsnog een beroep doen op een compensatieregeling. Ze krijgen ongeveer € 5.600 euro per persoon.

Minister Lodewijk Asscher (SZW) heeft dat bekend gemaakt. Hij wil zo 'een streep zetten onder een langlopende kwestie'.
Door een wijziging in de Wet arbeid en zorg (Wazo) verviel in mei 2005 de zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor zelfstandigen. Sinds juni 2008 hebben de moeders die als zelfstandige werken via de Wet zwangerschaps- en bevallingsuitkering zelfstandigen (ZEZ) opnieuw recht op een uitkering gedurende tenminste zestien weken.

Rechtszaken namens vrouwen die in de tussenliggende jaren bevielen van een kind, resulteerden afgelopen zomer in een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB). Die bepaalde dat de betreffende vrouwen 'enige vorm van compensatie' moeten krijgen. Minister Asscher heeft nu een compensatieregeling getroffen voor zelfstandigen en meewerkende echtgenotes die tussen 7 mei 2005 en 4 juni 2008 zijn bevallen Zij moeten de compensatie aanvragen bij UWV.

De aanvraagperiode wordt nog door het UWV bekend gemaakt. Het bedrag van € 5.600 euro komt overeen met de gemiddelde uitkering die bevallen zelfstandigen in 2017 hebben gekregen.

« Terug

Heeft u een vraag, of wilt u vrijblijvend een afspraak?

neem contact op ››
Scroll naar boven