Blijf op de hoogte

« Terug

Jeugd-LIV nieuwe regeling voor werkgevers vanaf 1 januari 2018

02 jan

Het jeugd-LIV (Tegemoetkoming verhoging minimumjeugdloon) is een regeling die ingaat op 1 januari 2018. Het is een jaarlijkse tegemoetkoming voor werkgevers en is onderdeel van de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl).

Het jeugd-LIV is een tegemoetkoming voor werkgevers omdat het minimumjeugdloon voor jongeren van 18 tot en met 21 jaar per 1 juli 2017 is verhoogd. LIV staat voor "Lage Inkomensvoordeel".
Werknemers van 22 jaar en ouder hebben recht op het minimumloon. Zij vallen niet onder het jeugd-LIV maar onder het LIV. Het recht op en de hoogte van het jeugd-LIV wordt vastgesteld in het jaar na het kalenderjaar waarover het jeugd-LIV wordt berekend.

Het vaststellen van deze tegemoetkoming start in 2019. Dit betekent dat de werkgever het in 2018 opgebouwde recht aan Jeugd-LIV pas in 2019 krijgt uitbetaald. Dit komt doordat het Jeugd-LIV is gebaseerd op de werkelijk verloonde uren in een kalenderjaar en deze kunnen pas na afloop van het kalenderjaar worden vastgesteld.

U komt in aanmerking voor het jeugd-LIV als u jongeren van 18 tot en met 21 jaar in dienst neemt. U heeft recht op het jeugd-LIV voor elke werknemer die voldoet aan de volgende 3 voorwaarden.

Uw werknemer:

  • is verzekerd voor de werknemersverzekeringen;
  • is op 31 december 2017 18, 19, 20 of 21 jaar;
  • heeft een gemiddeld uurloon dat hoort bij het wettelijke minimumjeugdloon voor zijn leeftijd.


Klik hier voor veelgestelde vragen over het Jeugd-LIV

Bron: www.uwv.nl

« Terug

Heeft u een vraag, of wilt u vrijblijvend een afspraak?

neem contact op ››
Scroll naar boven