Blijf op de hoogte

« Terug

Belastingdeel heffingskorting alleen nog voor inwoners Nederland

14 jan

Met ingang van 1 januari hebben alleen inwoners van Nederland recht op het belastingdeel van de loonheffingskorting.

De loonheffingskorting bestaat uit een premiedeel en een belastingdeel. Vanaf 1 januari 2019 hebben alleen inwoners van Nederland recht op het belastingdeel van de loonheffingskorting. Niet-inwoners hebben alleen nog recht op het premiedeel, als ze in Nederland verzekerd zijn voor de volksverzekeringen.

Wanneer is iemand inwoner van Nederland?
Een werknemers die hier zijn permanente woon- of verblijfplaats heeft, is inwoner van Nederland.

Vanaf 1 januari 2019 moet de werkgever bepalen of hij voor een werknemer wel of niet rekening moet houden met het belastingdeel van de heffingskortingen.
Dit bepaalt de werkgever op basis van de feiten en de omstandigheden die bij hem bekend zijn:

  • aangeleverde woonplaats door de werknemer voor de gegevens van de loonheffing;
  • reiskostenvergoedingen die de werkgever betaalt;
  • gegevens voor beoordeling van de verzekeringsplicht.

Bij een werknemer die zowel in Nederland als in het buitenland woont of verblijft, is het de vraag of hij inwoner van Nederland is.
Hij is alleen inwoner van Nederland als zijn sociale en economische leven zich hier afspeelt. Woont het gezin van de werknemer bijvoorbeeld in het buitenland, gaan zijn kinderen daar naar school en houdt hij daar bankrekeningen aan, dan is hij geen inwoner van Nederland. Hij heeft dan geen recht meer op het belastingdeel van de heffingskortingen.

Bij een werknemer zonder gezin is zijn intentie van belang. Is hij van plan zich hier te vestigen, dan is hij inwoner van Nederland. Is hij van plan om hier alleen korte tijd te blijven, dan is hij dat niet. Dat een werknemer zich hier wil vestigen, moet blijken uit concrete stappen die hij heeft ondernomen. De werkgever moet dat beoordelen.

Heeft u als werkgever twijfel? Dan kunt u uw werknemer vragen om een woonplaatsverklaring. De werknemer kan de woonplaatsverklaring aanvragen bij een belastingkantoor in het land waarvan hij inwoner is. Is uw werknemer inwoner van Nederland, dan kan hij een woonplaatsverklaring aanvragen bij Belastingdienst/kantoor Arnhem.

Uitzondering voor de arbeidskorting

Voor de arbeidskorting geldt een uitzondering: werknemers die inwoner zijn van een land van de landenkring, hebben wel recht op het belastingdeel van de arbeidskorting.
De landen die behoren de EU-lidstaten inclusief de overzeese gebieden, alsmede Noorwegen, Liechtenstein, Ijslan, Zwitserland en de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

Bron: www.belastingdienst.nl

« Terug

Heeft u een vraag, of wilt u vrijblijvend een afspraak?

neem contact op ››
Scroll naar boven