Blijf op de hoogte

« Terug

Liquiditeitsprobleem door corona: uitstel van betaling voor pensioenpremies ook mogelijk

26 mrt

Ondernemers die in acute problemen komen door de coronacrisis kunnen uitstel krijgen voor de betaling van pensioenpremies.

Dat hebben de Stichting van de Arbeid en de koepels van pensioenuitvoerders, de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars, afgesproken. Pensioenfondsen voor de horeca, reisbranche en detailhandel kondigen al concrete maatregelen aan.

Eerder kwamen de Belastingdienst, gemeenten en banken al met betalingsregelingen voor bedrijven nu grote delen van de economie stilliggen. Pensioenuitvoerders willen dat voorbeeld volgen. Voor werkgevers is de pensioenpremie een substantieel deel van de loonkosten, doorgaans gaat het om circa 20% tot 25% van wat een werknemer verdient (boven de grens van circa €14.000). Jaarlijks dragen werkgevers en werknemers samen circa €33 miljard aan pensioenpremies af.

Uitstel voor horeca, reisbranche en detailhandel
Het uitstel bij het innen van de pensioenpremies kan verschillende vormen aannemen; sociale partners pleiten voor maatwerk omdat de omvang van de problemen per sector anders is. Zo kan een werkgever een betalingsregeling treffen met zijn pensioenuitvoerder, fondsen en verzekeraars kunnen coulanter zijn met het opeisen van achterstallige premies, of de betalingstermijn voor een hele sector kan worden verlengd.

Een van de tot nog toe zwaarst getroffen sectoren is de horeca. Sinds vorige week zondag zijn cafe's en restaurants op last van het kabinet gesloten. Het pensioenfonds Horeca & Catering int deze maand daarom geen premie bij werkgevers. De automatische incasso voor de premie van maart is uitgesteld tot 30 april.

Ook veel winkels merken nu al dat hun omzet daalt, met name in de non-food detailhandel. Op verzoek van brancheorganisatie InRetail verlengt het pensioenfonds Detailhandel de betalingstermijn voor werkgevers die daar om vragen van 14 naar uiterlijk 60 dagen. En het pensioenfonds voor de reisbranche, Reiswerk, verlengt de betalingstermijn van veertien naar 45 dagen, aldus voorzitter Arnold Jager vrijdag tegen PensioenPro.

Opbouw pensioenrechten gaat door
Vooralsnog gaat het alleen om uitstel van premiebetaling voor bedrijven waar de nood hoog is. De opbouw van pensioenrechten van werknemers gaat wel gewoon door, al wordt er niet voor betaald. Dat kan niet eindeloos doorgaan, waarschuwen pensioenbestuurders die niet met naam genoemd willen worden. Er zijn wettelijke beperkingen aan het uitstel. Maar de bestuurders houden er ook rekening mee dat een deel van de premies nooit meer geïnd kan worden, omdat bedrijven failliet gaan. Dat gaat dan ten koste van de financiële gezondheid van het pensioenfonds en dus van de andere deelnemers.

Bron: FD.nl

« Terug

Heeft u een vraag, of wilt u vrijblijvend een afspraak?

neem contact op ››
Scroll naar boven