Blijf op de hoogte

« Terug

Verkeersboetes onder voorwaarden in de Werkkostenregeling

01 apr

Vanaf 16 maart jl. mogen we op grote delen van de dag in Nederland nog maar 100 km per uur rijden op de snelwegen. Wat zijn uw mogelijkheden om zakelijke verkeersboetes aftrekbaar te maken van de winst?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we onderscheid maken tussen ondernemers die belastingplichtig zijn in de Inkomstenbelasting (eenmanszaak, VOF, maatschap) en werknemers. Onder het begrip werknemers valt ook de DGA die immers in loondienst is bij zijn eigen BV.

Ondernemers

Voor ondernemers in de Inkomstenbelasting is het antwoord simpel. Geldboetes zijn uitgesloten van aftrek van de winst en dat geldt ook als u een zogenaamde 'schikking' betaalt om strafvervolging te voorkomen. Ook boetes die u in het buitenland krijgt, zijn van aftrek uitgesloten.

Werknemers/DGA

Indien de overtreding door de werknemer of de DGA wordt gemaakt met een privé auto, dan behoort een vergoeding van de boete altijd tot het loon en is deze dus ook gewoon belast. De kosten zijn aftrekbaar van de winst, want het zijn loonkosten. De vergoeding mag niet ondergebracht worden in de Werkkostenregeling. Als gevolg hiervan zal u de boete moeten bruteren, wat veelal tot gevolg heeft dat u het dubbele bedrag kwijt bent.

Indien de overtreding wordt gemaakt met een auto van de zaak, dan geldt het hier bovenstaande in beginsel ook. Dit is alleen anders als u als werkgever een boete heeft gekregen voor een overtreding van uw werknemer (of van de DGA) en u besluit deze boete niet op hem of haar te verhalen. U kunt de niet verhaalde boete dan onderbrengen in de Werkkostenregeling (WKR). Blijft u binnen de vrije ruimte, dan blijft dit belastingvrij. Schiet u over de vrije ruimte heen, dan betaalt u als werkgever 80% eindheffing. 
In deze gevallen moet er wel aan de zogenaamde 'gebruikelijkheidstoets' worden voldaan. Dit betekent dat het niet verhalen van de boete niet meer dan 30% mag afwijken van wat er in soortelijke gevallen gebruikelijk is. Bij bijvoorbeeld een transportonderneming zal dit waarschijnlijk niet snel problemen opleveren, zeker als de zakelijkheid van de overtreding duidelijk is.
Brengt u een niet verhaalde boete onder in de WKR, dan is dit bedrag gewoon van de winst aftrekbaar als loonkosten. Dit is ook zo als er geen eindheffing betaald hoeft te worden, omdat u binnen de vrije ruimte bent gebleven.

Bron: Tips & Advies

« Terug

Heeft u een vraag, of wilt u vrijblijvend een afspraak?

neem contact op ››
Scroll naar boven