Blijf op de hoogte

« Terug

BIK: 3 procent korting op investeringen tot 5 miljoen euro

07 okt

Ondernemers kunnen met de veelbesproken investeringskorting van het kabinet 3 procent korting aanvragen op investeringen tot 5 miljoen euro. Op investeringen boven dat bedrag kunnen bedrijven 2,44 procent korting aanvragen. Die verrekenen ze met de loonheffing.

Dat blijkt uit de uitwerking van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) die staatssecretaris Hans Vijlbrief (Fiscaliteit) aan de Kamer heeft gestuurd. De tijdelijke BIK, die voor twee jaar in totaal 4 miljard euro kost, werd gepresenteerd op Prinsjesdag. Veel oppositiepartijen waren in de debatten de afgelopen weken niet te spreken over de maatregel, die bovendien nog niet was uitgewerkt.

Die uitwerking is er nu wel. Het gaat om investeringen waartoe na 1 oktober 2020 is besloten en die eind 2022 volledig zijn betaald. Deze beperkte periode zorgt er volgens het kabinet ook voor dat het bedrag niet in één keer wordt opgemaakt door een groot bedrijf dat een gigantische investering doet.

Door de invulling van de regeling verwacht Vijlbrief dat ongeveer 60 procent van het voordeel bij het midden- en kleinbedrijf terechtkomt. Ook kunnen mkb'ers de BIK gebruiken in combinatie met andere investeringsregelingen voor het midden- en kleinbedrijf. Datzelfde geldt voor belastingvoordelen voor bedrijven die groene investeringen doen.

Het is en blijft een crisismaatregel die voor twee jaar is vastgesteld, benadrukt Vijlbrief steevast. Premier Mark Rutte benadrukte in debat met de Tweede Kamer na Prinsjesdag dat de regeling vooral banen moet opleveren. Maar volgens Vijlbrief gaat het toch ook vooral om de investeringen. Het is immers de Baangerelateerde Investeringskorting, zegt de staatssecretaris "en niet de investeringsgerelateerde baankorting. Maar ja, er treden wel degelijk werkgelegenheidseffecten op."

De regeling werkt als volgt:

De investeringskorting geldt alleen voor nieuwe investeringen in bedrijfsmiddelen, waarvan de investeringsverplichting is aangegaan op of na 1 oktober 2020. Daarbij moeten de investeringen tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 volledig zijn betaald en binnen zes maanden na die volledige betaling in gebruik zijn genomen.

De verwachting is dat circa 60% van de BIK-afdrachtvermindering terechtkomt bij het mkb. Dat betekent dat van de € 2 miljard, € 1,2 miljard bij het mkb terecht komt. Dat komt mede door de vormgeving van de korting:

  • Bij investeringen tot € 5.000.000 per kalenderjaar krijgen bedrijven een korting van 3% van het investeringsbedrag.
  • Bij investeringen boven € 5.000.000 krijgen bedrijven een korting van 2,44% van het investeringsbedrag.
  • Voor alle aanvragen geldt daarnaast een ondergrens van € 1.500 per bedrijfsmiddel en € 20.000 per aanvraag.

Bron: Accountant.nl en Rijksoverheid.nl

« Terug

Heeft u een vraag, of wilt u vrijblijvend een afspraak?

neem contact op ››
Scroll naar boven