Blijf op de hoogte

« Terug

Energielabel wordt duurder in 2021

13 okt

Wie zijn huis wil verkopen is vanaf volgend jaar duurder uit. Het kabinet verandert de manier waarop je een energielabel voor je huis krijgt. Hiervoor moet wel een inspecteur langskomen en dat kost je zo bijna 200 euro.

Tot 1 januari geldt het vereenvoudigd energielabel (VEL). Een woningeigenaar geeft online een aantal woningkenmerken door. Een erkend deskundige keurt deze kenmerken op afstand. Waarna de Rijksoverheid het label vaststelt. Dit label blijft 10 jaar geldig.

Een nieuw meer uitgebreid energielabel vervangt op 1 januari 2021 het VEL.

Een energielabel is niet verplicht, behalve als je je huis wilt verkopen. In dat geval is het verplicht, als het ontbreekt krijgt de verkoper een boete van 170 euro van de toezichthouder Inspectie Leefomgeving en Transport.

Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) zal het nieuwe energielabel gemiddeld 190 euro gaan kosten. Dat is 25 keer zo duur als het huidige label, waarvoor je nu gemiddeld 7,50 euro betaalt. Zo’n label heb je nodig bij de verkoop van een woning. Woningbezitters die straks een duur label aanschaffen krijgen voor dat geld nauwelijks iets extra’s. De belangrijkste verandering is dat straks een energiedeskundige naar de woning moet komen om het huis in te meten en het nieuwe label te bepalen. Daardoor ben je wel veel duurder, maar niet beter af.

« Terug

Heeft u een vraag, of wilt u vrijblijvend een afspraak?

neem contact op ››
Scroll naar boven