Blijf op de hoogte

« Terug

Wat betekent de Brexit voor de omzetbelasting?

30 dec

Het Verenigd Koninkrijk heeft de EU verlaten op 31 januari 2020. Daarna ging een overgangsperiode in - die duurt tot en met 31 december 2020. Kijk wat er voor u als ondernemer op het gebied van de omzetbelasting verandert vanaf 1 januari 2021.

Ik koop goederen in het VK
U moet btw aangeven en betalen bij de Douane voor goederen die u vanaf 1 januari 2021 invoert uit het VK. U geeft ze niet meer aan als intracommunautaire verwerving bij rubriek 4b van uw btw-aangifte.

U kunt bij de Belastingdienst een vergunning artikel 23 aanvragen. U betaalt dan geen btw bij de Douane. In plaats daarvan geeft u deze btw aan in uw btw-aangifte: bij rubriek 4a 'Leveringen/diensten uit landen buiten de EU'.

Ik lever goederen aan het VK
Vanaf 1 januari 2021 zijn leveringen aan het VK geen leveringen binnen de EU meer. Een levering aan het VK is vanaf dan: uitvoer buiten de EU. Vanaf 2021 geeft u de btw voor uitgevoerde goederen naar het VK aan in uw btw-aangifte: bij rubriek 3a 'Levering naar landen buiten de EU'.

Kijk voor de aparte status voor Noord-Ierland bij 'Ik doe zaken met Noord-Ierland'.

Vanaf 2021 vervalt de regeling 'Voorraad op afroep' voor goederen die worden overgebracht naar het VK.

Ik lever diensten in het VK - of neem diensten af uit het VK
Vanaf 2021 is het VK voor de levering en afname van diensten een land buiten de EU. In ons Hulpmiddel diensten in en uit het buitenland ziet u wat dit betekent voor de btw. Geef in het hulpmiddel aan dat het in deze situatie gaat om 'een niet-EU-land'.

Noord-Ierland heeft geen aparte status voor wat betreft diensten en is dus ook een niet-EU-land.

Ik doe zaken met Noord-Ierland
Noord-Ierland krijgt binnen het VK een aparte status: het blijft voor de btw een EU-lidstaat als het om levering van goederen gaat.

Vermeld leveringen aan Noord-Ierland in uw opgaaf ICP. Brengt u goederen over naar Noord-Ierland onder de regeling 'Voorraad op afroep'? Vermeld die ook in uw opgaaf ICP.

Verwerving van goederen uit Noord-Ierland blijft u aangeven bij rubriek 4b 'Leveringen/diensten uit landen binnen de EU' van uw btw-aangifte.

Btw over goederen uit Noord-Ierland kunt u terug blijven vragen via VAT-refund.

De aparte status van Noord-Ierland geldt niet als het om diensten gaat. Voor diensten geldt dat Noord-Ierland géén EU- lidstaat meer is.

Bron: Belastingdienst.nl

« Terug

Heeft u een vraag, of wilt u vrijblijvend een afspraak?

neem contact op ››
Scroll naar boven