Blijf op de hoogte

« Terug

Ontslag op 65-jarige leeftijd niet altijd automatisme

01 jan

Veel werkgevers gaan er vanuit dat het contract van hun werknemers afloopt wanneer deze de leeftijd van 65-jaar bereikt. In sommige gevallen is dit inderdaad het geval. U mag hier echter niet zonder meer van uitgaan.


Het beëindigen van de arbeidsovereenkomst bij 65-jarige leeftijd is niet in de wet opgenomen. Echter, in een voor uw sector geldende CAO of in de arbeidsovereenkomst kan deze bepaling wel zijn opgenomen. Wanneer dit het geval is, eindigt de arbeidsovereenkomst op 65-jarige leeftijd.

Echter, wanneer u niet onder een CAO valt én in de arbeidsovereenkomst is niet opgenomen dat de arbeidsovereenkomst op 65-jarige leeftijd eindigt, kan dit vervelende gevolgen hebben. Wilt u uw werknemer ontslaan op 65-jarige leeftijd en de werknemer wenst geen medewerking aan dit ontslag te verlenen (bijvoorbeeld omdat hij nog een aantal jaren door wenst te werken) dan gelden de normale regels voor ontslag. Dit betekent dat de werkgever een ontslagvergunning nodig heeft om een rechtsgeldig ontslag te bewerkstelligen.

Ontslag wegens het bereiken van de 65e jarige leeftijd is niet in strijd met de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid (WGBL). Dit staat uitdrukkelijk in de WGBL. Let er echter op dat u dit in voorkomende gevallen in de arbeidsovereenkomst opneemt.

 

« Terug

Heeft u een vraag, of wilt u vrijblijvend een afspraak?

neem contact op ››
Scroll naar boven