Blijf op de hoogte

« Terug

Wijziging vakantiewetgeving zieke werknemers

11 jul

De vakantiewetgeving is sinds 1 januari 2012 gewijzigd. Vooral de opbouw van vakantiedagen van zieke werknemers is ingrijpend aangepast.

Voorheen had een fulltime werknemers bij een werkweek van 40 uur recht op ten minste 20 wettelijke vakantiedagen per jaar. Daarnaast kregen veel werknemers nog extra vrije dagen: de zgn. bovenwettelijke dagen. Deze bovenwettelijke vakantiedagen bleven maximaal 5 jaar staan.

Voor zieke werknemers was een aparte regeling: zij bouwden alleen wettelijke vakantiedagen op over de laatste 6 maanden van hun ziekteperiode. Was een werknemers bijvoorbeeld 1 jaar ziek, dan kreeg hij/zij er geen 20 dagen bij, maar 10 dagen. In de nieuwe regeling krijgt een werknemer voor zijn volle ziekteperiode wettelijke vakantiedagen. Dus bij een ziekteperiode van 1 jaar krijgt hij/zij 20 wettelijke vakantiedagen. Maar de vakantiedagen blijven korter 'houdbaar'. In plaats van na 5 jaar vervallen wettelijke vakantiedagen voortaan na 6 maanden. Werknemers moeten daarom tijdens het jaar of binnen 6 maanden daarna hun wettelijke vakantiedagen opmaken, anders vervallen ze.

Met de nieuwe situatie is het van belang dat u nagaat of werknemers in staat zijn vakantie op te nemen of dat ze hierin worden belemmerd door hun ziekte of anderszins, want de verjaringstermijn van vakantiedagen geldt niet wanneer een werknemer buiten eigen schuld de vrije dagen niet op kan nemen.
 

« Terug

Heeft u een vraag, of wilt u vrijblijvend een afspraak?

neem contact op ››
Scroll naar boven