Blijf op de hoogte

« Terug

Nieuw belastingverdrag met Zwitserland

31 mei

Het goedkeuringswetsvoorstel voor het nieuwe belastingverdrag met Zwitserland zal op 1 juni aanstaande als hamerstuk door de Tweede Kamer worden aangenomen. Het nieuwe verdrag werd op 26 februari 2010 ondertekend.

De overeenkomst met Zwitserland regelt dat beide landen op verzoek informatie in belastingzaken uitwisselen. Hiermee kan belastingontwijking worden tegengegaan. Nederland kon tot nu toe alleen fiscale informatie bij de Zwitsers opvragen als er sprake was van belastingfraude. Voortaan kan de Nederlandse Belastingdienst echter alle informatie opvragen die zij relevant acht en die betrekking heeft op de periode na 1 maart 2010.

In het nieuwe verdrag is geregeld dat Zwitserse autoriteiten (zoals de Zwitserse belastingdienst) de bevoegdheid hebben om de gevraagde informatie van hun banken op te vragen en door te geven aan Nederland. Het Zwitserse bankgeheim staat de Nederlandse fiscus het opvragen van informatie over zwartspaarders dus niet langer in de weg.

Het nieuwe verdrag bevat ook aangepaste regels ter voorkoming van dubbele belastingheffing over inkomen en vermogenswinsten. Zo mag Zwitserland voortaan geen bronbelasting meer inhouden op rentebetalingen (dit was 5%) en is er een arbitrageregeling bij overlegprocedures opgenomen.
 

« Terug

Heeft u een vraag, of wilt u vrijblijvend een afspraak?

neem contact op ››
Scroll naar boven