Blijf op de hoogte

« Terug

Vergaderrechten certificaathouders STAK voor 1 oktober 2013 laten registreren

06 sep

Wanneer u door middel van een STAK (Stichting Administratiekantoor) winstrechten en stemrechten in een besloten vennootschap heeft losgekoppeld, dient u in de gaten te houden dat u vóór 1 oktober 2013 de vergaderrechten laat inschrijven in het certificaathoudersregister.

Met het in werking treden van de Wet Vereenvoudiging en Flexibilisering BV-recht (Flex-BV) is het mogelijk om aandelen met alleen winstrecht en aandelen met alleen stemrecht uit te geven. Voor 1 oktober 2012 was deze mogelijkheid er niet. Wanneer er toch een wens was om voor specifieke (groepen) aandeelhouders stemrecht en winstrecht los te koppelen, werd dit opgelost door middel van het oprichten van een STAK.

Bij uitgifte van certificaten kon er onderscheid gemaakt worden tussen uitgifte van certificaten met en zonder vergaderrecht.

Indien binnen uw concern sprake is van een STAK, moeten de vergaderrechten van uw certificaathouders zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval vóór 1 oktober 2013, ingeschreven worden in het certificaathoudersregister. In tegenstelling tot veel berichten op verschillende websites is het NIET verplicht om deze aantekening in het certificaathoudersregister notarieel te laten doen. Wel is de bv gehouden om bij de eerstvolgende statutenwijziging te bepalen dat aan de houders van met medewerking van de bv uitgegeven certificaten vergaderrecht wordt toegekend. In verband met het overgangsrecht is onmiddellijke statutenwijziging niet nodig, maar vermelding van de vergaderrechten moet wel vóór 1 oktober 2013 plaatsvinden.

« Terug

Heeft u een vraag, of wilt u vrijblijvend een afspraak?

neem contact op ››
Scroll naar boven