Blijf op de hoogte

« Terug

Overheid wil strenger toezicht op arbeidsrelaties en VAR

02 jul

Om strenger toezicht te kunnen uitoefenen op VAR-verklaringen en arbeidsrelaties is er nieuwe wetgeving in de maak waarbij ZZP-er en opdrachtgever samen de VAR aanvragen en waarbij ook verantwoordelijkheid voor de juistheid van de VAR wordt neergelegd bij de opdrachtgever.

Een ZZP-er kan met een verklaring arbeidsrelatie – een VAR-winst uit onderneming of een VAR-directeurgrootaandeelhouder – zijn opdrachtgever vrijwaren voor de loonheffingen. De opdrachtgever moet dan wel aan enkele voorwaarden voldoen:

  • hij moet de verklaring arbeidsrelatie controleren. Is de verklaring afgegeven voor werkzaamheden die de opdrachtnemer voor hem gaat verrichten? In het lopende jaar?
  • Verder moet de opdrachtgever de identiteit van de ZZP-er vaststellen, aan de hand van een geldig identiteitsbewijs, en een kopie van de VAR én dat identiteitsbewijs in zijn administratie bewaren. Als de opdrachtgever twijfelt aan de echtheid van de VAR moet hij bellen met het Landelijk Coördinatiepunt VAR (088-151 1000) om de VAR te verifiëren.

Het huidige systeem van de VAR voldoet niet meer. Voor ZZP-ers én opdrachtgevers is het nu vaak onduidelijk of de afgegeven verklaring wel correct is. En de overheid kan met de huidige regeling de schijnzelfstandigheid niet adequaat aanpakken. Financiën wil de VAR strenger gaan regelen, met een webmodule waarbij opdrachtgever en opdrachtnemer samen vooraf de arbeidsrelatie beoordelen. De opdrachtgever wordt daarbij eindverantwoordelijk voor de juistheid van de VAR-aanvraag. De nieuwe regeling moet ingaan per 1 januari 2015. Als u veel met ZZP-ers werkt doet u er verstandig aan om tijdig in te spelen op de nieuwe regeling.

« Terug

Heeft u een vraag, of wilt u vrijblijvend een afspraak?

neem contact op ››
Scroll naar boven