Blijf op de hoogte

« Terug

Depotstelsel definitief van de baan

05 mrt

Het huidige G-rekeningensysteem wordt definitief niet vervangen door een systeem van rechtstreekse stortingen (depotstelsel).

Het G-rekeningen systeem zal wel toekomstbestendig worden gemaakt. Daarover is met de banken overeenstemming bereikt. Dit heeft de Belastingdienst bekend gemaakt.

De continuering van de G-rekeningen betekent dat de huidige werkwijze omtrent vrijwaring voor het bedrijfsleven door storting op de G-rekening ongewijzigd blijft. Ook de doelgroepen blijven ongewijzigd. Het wetsvoorstel dat voorzag in een verplichte G-rekening voor niet-gecertificeerde uitzendondernemingen treedt voorlopig niet in werking en de mogelijke uitbreiding voor ZZP’ers om een G-rekening te openen wordt niet verder verkend. De bestaande WKA-depots bij de Belastingdienst waarop rechtstreeks kan worden gestort worden opgeheven en het G-rekeningenstelsel wordt toekomstbestendig gemaakt.

Het besluit om te stoppen met de ontwikkeling van de Depotservice hangt samen met de uitgangspunten uit de Brede Agenda van staatssecretaris Wiebes (Financiën) waarin is opgenomen dat de Belastingdienst zoveel mogelijk teruggaat naar zijn kerntaken. De ontwikkeling van processen en systemen voor de Depotservice startte naar aanleiding van een wetsvoorstel om het G-rekeningenstelsel te vervangen door een depotstelsel. In maart 2014 besloten de Belastingdienst, de Betaalvereniging en de banken tot een gezamenlijke heroriëntatie mede vanwege opgelopen vertraging.

« Terug

Heeft u een vraag, of wilt u vrijblijvend een afspraak?

neem contact op ››
Scroll naar boven