Blijf op de hoogte

« Terug

Wet Werken na AOW van kracht per 1 januari 2016

09 dec

Voor werkgevers die AOW-gerechtigde werknemers in dienst hebben, gaat er na 1 januari 2016 een hoop veranderen.

Voor werkgevers moet het aantrekkelijker worden om een AOW-gerechtigde werknemer in dienst te houden of te nemen.
Om dit te bewerkstelligen zijn in de Wet Werken na AOW, die op 1 januari 2016 van kracht gaat worden, de volgende maatregelen genomen:

  • De werkgever hoeft het loon van een zieke AOW-gerechtigde werknemer straks nog maar maximaal 13 weken door te betalen (in plaats van de huidige twee jaar). Ook de periode voor de re-integratieverplichtingen en de periode waarvoor het opzegverbod bij ziekte geldt, worden verkort naar 13 weken. In 2018 kan de overheid besluiten om de loondoorbetalingsperiode nog verder in te perken naar maximaal zes weken.
  • De werkgever mag een AOW-gerechtigde werknemer zes tijdelijke contracten geven (normaal drie) binnen 48 maanden (normaal 24 maanden) voordat de werknemer recht heeft op een vast contract. Voor de vaststelling van het aantal contracten of de maximale periode tellen alleen arbeidsovereenkomsten mee die zijn aangegaan na het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd.
  • De opzegtermijn van een arbeidsovereenkomst met een AOW-gerechtigde werknemer is straks standaard één maand.
  • De werkgever hoeft een verzoek van een AOW-gerechtigde werknemer om zijn arbeidsduur uit te breiden niet te honoreren.


Verder was per 1 april 2014 al in de wet opgenomen dat AOW-gerechtigde werknemers bij een ontslagronde bij de toepassing van het afspiegelingsbeginsel als eerste voor ontslag in aanmerking komen.

« Terug

Heeft u een vraag, of wilt u vrijblijvend een afspraak?

neem contact op ››
Scroll naar boven